Data Intelligence

In deze 5-daagse Data Intelligence opleiding leert u data te analyseren en structureren met behulp van instrumenten, tools en technieken

Data Intelligence – opleidingsmogelijkheden

Optie 1: 5-daagse klassikale opleiding
Optie 2: In-company opleiding

 

Zie ook Business Intelligence & Business Analytics; Certified Business Intelligence Professional (CBIP); Informatiemanagement; Big Data in de publieke sector

 

Data Intelligence vs Business Intelligence – wat is het verschil?

Data Intelligence is de verzamelnaam voor alle activiteiten rondom data. Business Intelligence richt zich op wat u vanuit de business nodig heeft om succesvol te zijn en wat u van data kunt verwachten. Data Intelligence zoomt verder in op de rol die data daarbij spelen en hoe je data structureert en organiseert. Het gaat daarbij om het analyseren en structureren van data en de instrumenten die u daarbij kunnen helpen; van data warehouse tot data lake of data vault en van real time analytics tot pervasive intelligence. Door slim, maar ook verstandig met data om te gaan kunt u op uw data vertrouwen en bouwen en business modellen rondom data inrichten.

 

Data Intelligence – een van de basisfactoren voor een succesvolle digitale transformatie

Data Intelligence is een van de basisfactoren voor een succesvolle digitale transformatie en zorgt ervoor dat u in control blijft in de digitale wereld. De 5-daagse opleiding Data Intelligence helpt u om data te doorgronden en te duiden. Na deze opleiding bent u vanuit de business en de IT-demand kant een volwaardige gesprekspartner voor data specialisten. Als data specialist zult u na deze opleiding beter begrijpen hoe de business tegen data aankijkt.

 

Data Intelligence – verplichte opleiding voor de Certified Business Intelligence Professional (CBIP) titel

De 5-daagse opleiding Data Intelligence bereidt u voor op het Data Foundation examen van TDWI (The Data Warehousing Institute). Wanneer u tevens de 5-daagse opleiding Business Intelligence & Business Analytics volgt plus de 3-daagse CBIP examentraining kunt u zich kwalificeren als Certified Business Intelligence Professional (CBIP), de enige officiële certificering ter wereld voor Business Intelligence (BI) professionals.

 

Certified Business Intelligence (CBIP) compact training

Wilt u in no time alle relevante expertise in huis hebben die nodig is voor een doelmatige aanpak van complexe Business Intelligence (BI) vraagstukken en tevens voorbereid zijn op het Certified Business Intelligence Professional (CBIP) examen, dan kunt u voor de CBIP compact training kiezen.

 

Data Intelligence – wat leert u?

In de 5-daagse opleiding Data Intelligence staan data en de omgang met data centraal. Het complexe speelveld rondom data wordt diepgaand behandeld en er wordt antwoord gegeven op vragen als: wat zijn data, waar worden data voor gebruikt, door wie eigenlijk en wie of wat produceert data? Wat voor soorten data zijn er, hoe onderhoud je deze en wie is daarvoor verantwoordelijk?

 

Er zijn verschillende rollen rondom data, van database beheerder tot data steward, van business analist tot data council. Al deze rollen hebben toegang tot data nodig, maar hebben andere wensen en eisen voor de opslag van data, de beveiliging en het onderhoud ervan. Elk type data is ook anders. Je hebt master data, metadata en big data. Tijdens de opleiding wordt stilgestaan bij de verschillen maar ook bij de onderlinge samenhang. Hoe worden deze data opgeslagen: in databases, data warehouses, data lakes, data vaults, cloud en wat zijn de verschillen daartussen? Waarom zou u het een wel doen en het ander niet?

 

Om iets met data te kunnen doen (gaat het bv. alleen om vastlegging, of juist over compliance of ondersteuning bij beslissingen?) zullen data gemanipuleerd moeten worden. De diverse tools en technieken, zoals ETL, OLAP, data mining en predictive analytics, komen daarom eveneens ruimschoots aan bod. Wanneer uw organisatie groter wordt, is governance op uw organisatie, maar ook op uw data noodzakelijk. Om deze reden worden ook de architectuur, integratie, strategie, lifecycle en governance van data behandeld.

Uw logo of banner hier? Word dan partner! Als partner heeft u de mogelijkheid om u en uw organisatie gedegen onder de aandacht te brengen van uw doelgroep, o.m. via onze website, brochures, nieuwsbrieven en maandelijkse cursussen. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden!

Data Intelligence opleiding in-house (en op maat)

Al vanaf 5 deelnemers kunnen wij de Data Intelligence opleiding in-house (en op maat) bij u organiseren. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Certified Business Intelligence Professional (CBIP) – hét keurmerk voor de BI-professional

Wilt u gecertificeerd worden als Certified Business Intelligence Professional (CBIP) dan dient u twee opleidingen te volgen, t.w.:

In combinatie met de 3-daagse examentraining bent u optimaal voorbereid op het CBIP examen van TDWI.

 

N.B. U kunt ook kiezen voor de 5-daagse CBIP Compact training die u in slechts 5 dagen klaarstoomt voor het examen!

 

Data Intelligence – voorkennis

De 5-daagse opleiding Data Intelligence gaat verder waar de 5-daagse opleiding Business Intelligence & Business Analytics eindigt. Indien u zich wilt kwalificeren als Certified Business Intelligence Professional (CBIP), mag u pas aan de Data Intelligence opleiding deelnemen nadat u de opleiding Business Intelligence & Business Analytics heeft gevolgd.

 

Data Intelligence – voor wie?

De Data Intelligence opleiding is bedoeld voor professionals die na het afronden van de Business Intelligence & Business Analytics opleiding de diepte in willen gaan met betrekking tot de onderwerpen data, data structuren en data analyses. Daarnaast is de opleiding relevant voor business analisten en informatiemanagers die willen levelen met hun technische collega's.

 

Data Intelligence – niveau van de opleiding

De lesstof van de 5-daagse Data Intelligence opleiding wordt behandeld op HBO/Bachelor(+) niveau.

 

Data Intelligence – beperkt aantal deelnemers

Gezien het intensieve karakter van deze Data Intelligence opleiding wordt het aantal deelnemers beperkt gehouden.

 

Data Intelligence – voertaal

De Data Intelligence opleiding wordt in het Nederlands gegeven. Het studiemateriaal is in het Engels.

 

Certified Business Intelligence Professional (CBIP) – steeds grotere vraag

Certified Business Intelligence Professional (CBIP) is een wereldwijd sterk aan belang winnende en de enige onafhankelijke persoonscertificering voor BI-professionals. De CBIP titel is in het leven geroepen door TDWI, een organisatie die in de jaren '90 in de Verenigde Staten is opgericht en nu een leidinggevend instituut voor Business Intelligence (BI) en Data Warehousing (DWH) expertise-ontwikkeling en certificering is. Vanuit de markt wordt de vraag naar gecertificeerde BI-professionals steeds groter.

 

Over TDWI (The Data Warehousing Institute)

The Data Warehousing Institute (TDWI) is wereldwijd hét instituut voor Business Intelligence en Data Warehousing. De titel Certified Business Intelligence Professional (CBIP) wordt uitgegeven door het TDWI.

DATA INTELLIGENCE – LESPROGRAMMA

 

DAG I

Data intelligence – introductie

 • Relationele databases
 • Normalisatie
 • Data Warehousing
 • Bill Inmon versus Ralph Kimball
 • Agile development

 

DAG II

Data intelligence – architectuur

 • Recap klassieke architectuur - sterktes en zwaktes
 • BI architectuur - big data technologieën en use cases
 • BI architectuur - data virtualisatie
 • BI architectuur - streaming data en complex event processing
 • Workshop: hedendaagse architectuur
 • Infrastructuur en storage - on premise, off premise (cloud)
 • Infrastructuur en storage - in-memory, parallel en distributed processing

 

DAG III

Data intelligence – modelleren

 • Modelleren: introductie
 • Contextueel model
 • Conceptueel model
 • Logisch model
 • Fysiek model - dimensioneel model, langzaam veranderende dimensies en data vault

 

DAG IV

Data intelligence – data

 • Recap data management - data kwaliteit, metadata en master data: tooling en use cases
 • Data integratie, data blending en data preparatie - technieken en technologieën: klassieke en big data omgevingen
 • Workshop: data management/data integratie

 

DAG V

Testen - klassieke, hedendaagse en gemengde omgevingen

 • Recap data governance - klassieke, hedendaagse en gemengde omgevingen
 • Alternatieve data management oplossingen
 • Risico's en succesfactoren
 • Trends en 'need to know' - Artificial Intelligence (AI) en Data Intelligence
 • Workshop: uw eigen probleemstelling


Data Intelligence – docenten

Uw docenten zijn adviseur en trainer in o.m. het vakgebied Data Intelligence.

De Data Intelligence opleiding bestaat uit 5 lesdagen en wordt centraal in het land georganiseerd. U kunt op de volgende data deelnemen:

 

Data Intelligence - opleiding I

 • 9, 23 en 30 mei, 6 en 13 juni 2018 (09.30 tot 17.00)

 

Data Intelligence - opleiding II

 • 5, 12, 19 en 26 juli en 2 augustus 2018 (14.00 tot 21.00)

 

Data Intelligence - opleiding III

 • 28 september en 5, 12, 19 en 26 oktober 2018 (09.30 tot 17.00)

 

Data Intelligence - opleiding IV

 • 19 en 26 november en 3, 10 en 17 december 2018 (14.00 tot 21.00)

 

De kosten van de 5-daagse Data Intelligence opleiding bedragen € 3.195,- (excl. BTW) per persoon. Dit bedrag is incl. catering en documentatiemateriaal.

 

Voor onze Vlaamse cursisten

De kmo-portefeuille is een maatregel die u als Vlaamse ondernemer financiële steun biedt voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van uw onderneming verbeteren. Concreet zijn dat opleidingen en adviesdiensten. Ook International Management Forum is hier als opleider bij aangesloten. Benieuwd of en hoeveel subsidie u ontvangt? Doe de check op www.vlaio.be!