Menu
NL
 

Business Intelligence en Business Analytics

In deze 5-daagse opleiding over Business Intelligence en Business Analytics leert u hoe u Business Intelligence implementeert, effectief inzet en met analytics meerwaarde haalt uit uw data

Business Intelligence en Business Analytics – studiemogelijkheden

Optie 1: 5-daagse klassikale opleiding
Optie 2: In-company opleiding
Optie 3: Schriftelijke CBIP cursus

Betrouwbare en actuele managementinformatie met Business Intelligence en Business Analytics

Organisaties zijn succesvoller en ­kunnen betere beslissingen nemen wanneer zij ­beschikken over betrouwbare en ­actuele ­managementinformatie op het juiste ­moment. Voor veel organisaties blijkt dit in de praktijk echter een enorme ­uitdaging te zijn, ­bijvoorbeeld door een slechte kwaliteit van data in de ­bronsystemen. Maar ook ­gebrekkige communicatie tussen de ­business en IT over de inhoud van de ­managementinformatie, onduidelijke definities van data, onvoldoende kennis bij de betrokken medewerkers en lange doorlooptijden en hoge investeringen om nieuwe BI-functionaliteit te implementeren, kunnen hier debet aan zijn.

Wilt u inzicht in de kansen, toepassingen en ­mogelijkheden van data-analyse? Wilt u leren hoe u Business Intelligence succesvol implementeert en hoe u maximale toegevoegde waarde creëert door toepassing van Business Analytics? Dan is deze unieke opleiding Business Intelligence en Business Analytics uitermate geschikt voor u!

Business Intelligence en Business Analytics – inhoud van de opleiding

De Business Intelligence en Business Analytics opleiding geeft u aan de hand van een optimale mix van theorie en praktijk in slechts vijf dagen een compleet overzicht van het vakgebied. Zo leert u hoe u een actieve rol kunt spelen in Business Intelligence en Analytics vraagstukken, projecten en organisaties, en hoe u trends en ontwikkelingen kunt koppelen aan de huidige en toekomstige behoeften van uw organisatie. Ook leert u hoe u data governance kunt inrichten en de kwaliteit van data kunt beoordelen en verbeteren. Na afloop van deze Business Intelligence en Business Analytics opleiding bent u niet alleen in staat om wensen en eisen te inventariseren en te vertalen naar oplossingen, maar ook om pro-actief ideeën aan te dragen. U leert de strategie en doelstellingen van uw organisatie te analyseren en te vertalen naar KPI's en managementinformatie. Daarnaast leert u hoe u Business Intelligence en Business Analytics succesvol kunt implementeren en doorontwikkelen, én hoe u de toepassingsgebieden voor uw organisatie kunt identificeren en de juiste tooling, methodieken en mensen hiervoor kunt selecteren.

Na afloop van deze opleiding bent u optimaal voorbereid op het deelexamen Business Intelligence en Analytics van het Certified Business Intelligence Professional (CBIP) examen.

Business Intelligence en Business Analytics – wat is het?

Business Intelligence richt zich op het verbeteren van bedrijfsprestaties door het toegankelijk en ­beschikbaar maken van informatie. Dat is echter niet zo eenvoudig, want data komt in steeds meer vormen en immer grotere hoeveelheden voor. Het is een complex proces om daar betekenis aan te ­kunnen geven. Met Business Analytics is het ­mogelijk om een gedetailleerd en diepgaand ­inzicht te halen uit data. Daarnaast kan met behulp van ­Business Analytics geanticipeerd worden op ­nieuwe ontwikkelingen en kunnen verschillende scenario's nauwkeurig worden voorspeld.

Business Intelligence en Business Analytics – voor wie?

Deze opleiding Business Intelligence en Business Analytics is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij de informatievoorziening ter ondersteuning van de strategische en tactische besluitvormingsprocessen. Wij denken dan aan: business- en informatieanalisten, informatiemanagers, architecten, business consultants, data-analisten, data warehouse- en BI-specialisten, marketingspecialisten en controllers.

Business Intelligence en Business Analytics – niveau opleiding

Deze Business Intelligence en Business Analytics opleiding wordt gegeven op HBO(+) niveau.

Business Intelligence en Business Analytics – voorkennis

Er worden geen specifieke eisen gesteld om succesvol deel te kunnen nemen aan deze Business Intelligence en Business Analytics opleiding.

De vraag naar gecertificeerde Business Intelligence Professionals wordt steeds groter!

CBIP is een wereldwijd aan belang winnende en de enige onafhankelijke persoonscertificering voor BI-Professionals. De CBIP titel is in het leven geroepen door TDWI, een organisatie die in de jaren ’90 in de VS is opgericht en nu een leidinggevend instituut voor Business Intelligence en Data Warehousing expertise ontwikkeling en certificering is. Vanuit de markt wordt de vraag naar gecertificeerde BI-Professionals steeds groter.

Certified Business Intelligence Professional (CBIP) – hét kwaliteitskeurmerk voor de Business Intelligence professional

Wilt u gecertificeerd worden tot Certified Business Intelligence Professional dan dient u twee opleidingen te volgen, t.w.:

 • de 5-daagse (deel)opleiding Business Intelligence en Business Analytics, die op deze pagina uitgebreid beschreven staat; plus
 • de 5-daagse (deel)opleiding Data Intelligence (die u eveneens bij ons kunt volgen).

Na afronding van deze twee opleidingen bent u uitstekend voorbereid op het Certified Business Intelligence Professional (CBIP) examen van TDWI (The Data Warehousing Institute).

Programma

DAG I
Business Intelligence (BI)

 • Business Intelligence: wat is het en waarom zou u BI nodig hebben?
 • Wat zijn de drivers om te investeren in Business Intelligence?
 • Welke extra mogelijkheden biedt Business Analytics?
 • De stakeholders van Business Intelligence en Business Analytics, de requirements en kwaliteitseisen die deze stakeholders stellen aan het systeem en de impact hiervan op de architectuur van het Business Intelligence en Business Analytics systeem
 • Vertrekpunten en aanpakken om met Business Intelligence en Business Analytics aan de slag te gaan
 • Performance Management

DAG II
Data

 • De verschillende vormen van gestructureerde en ongestructureerde data
 • Kwaliteit van data verbeteren en borgen: het belang en de middelen
 • Data: het eigenaarschap
 • Databeheer: organisatie
 • Technieken om de logistiek van data te regelen

DAG III
Business Intelligence en Business Analytics – toepassingsgebieden

 • Customer Analytics, Finance Analytics en Supply Chain Intelligence
 • Tools zoals reporting, OLAP, data mining, dashboards, predictive modelling en visualization
 • Demonstratie van enkele tools

DAG IV
Business Intelligence en Business Analytics – inrichting en implementatie

 • Analyse- en visualisatietechnieken en het besluitvormingsproces
 • Business Intelligence lifecycle
 • Business case
 • Tools en technieken om requirements te verzamelen
 • Implementatie van het Business Intelligence systeem

DAG V
Business Intelligence en Business Analytics in bedrijf

 • Business Intelligence Competence Centers
 • Business Intelligence / Data Warehousing en Analytics Maturity Models
 • Business Intelligence en Business Analytics; trends en ontwikkelingen

Brochure aanvragen

Docent(en)

Uw docenten zijn topadviseurs en trainers in het vakgebied Business Intelligence en Business Analytics.

Startdata

De 5-daagse opleiding Business Intelligence en Business Analytics wordt centraal in het land gehouden en vindt meerdere malen per jaar plaats. De lestijden zijn van 09.30 - 17.00 uur. U kunt deelnemen op de volgende data:

Business Intelligence en Business Analytics - opleiding I

 • 13, 20 en 27 september + 4 en 11 oktober 2019

Business Intelligence en Business Analytics - opleiding II

 • 5, 12, 19 en 26 november + 3 december 2019

Business Intelligence en Business Analytics - opleiding III

 • 11 en 18 december 2019 + 8, 15 en 22 januari 2020

Inschrijven

De kosten van de 5-daagse opleiding Business Intelligence en Business Analytics bedragen € 3.195,- (excl. BTW) per persoon. Dit bedrag is inclusief catering en het documentatiemateriaal.

In-company

Al vanaf 6 deelnemers kunnen wij de opleiding ‘Business Intelligence en Business Analytics' tegen een gereduceerd tarief in-company bij u organiseren. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Partners

Uw logo of banner hier? Word dan partner! Als partner heeft u de mogelijkheid om u en uw organisatie permanent onder de aandacht te brengen van uw doelgroep, o.m. via onze website, marketingbrochures en nieuwsbrieven. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden!

Business Intelligence en Business Analytics

Inschrijven! Brochure IN-COMPANY NIEUWSBRIEF