Menu
NL
 

COBIT® 5 Foundation

Deze Nederlandstalige training (incl. examen) leidt op voor het wereldwijd erkende COBIT® 5 Foundation certificaat van ISACA® en wordt gegeven door vrijwel de enige COBIT 5 gecertificeerde docent in Nederland

COBIT 5 Foundation – trainingsmogelijkheden

Optie 1: COBIT 5 Foundation open training incl. examen
Optie 2: COBIT 5 (Foundation) in-company training

COBIT – het belang en de voordelen

COBIT (Control Objectives for Information and related Technology) staat sterk in de belangstelling door de toenemende aandacht voor compliance. In zijn algemeenheid zijn er tal van redenen om COBIT te implementeren, zoals:

 • de behoefte om IT governance te implementeren en te verbeteren;
 • de IT dienstverlening (verder) te laten aansluiten bij de organisatiedoelstellingen;
 • de noodzaak tot uniformering bij overnames en fusies;
 • het standaardiseren en automatiseren van IT-processen;
 • voldoen aan wet- en regelgeving (SOX, WFT, WBP, MIFID, BASEL II);
 • vanwege outsourcing;
 • het beheersbaar krijgen van IT kosten; en
 • het implementeren van een IT control framework.

COBIT 5 Foundation – wat leert u in deze training?

In deze 3-daagse Nederlandstalige training leert u waarom een IT governance en Control framework nodig is en hoe COBIT hieraan invulling geeft. U maakt kennis met de 5 principes en 7 enablers van IT governance volgens COBIT 5 en de toepassing ervan in de praktijk. Het uitgebreide procesmodel (37 processen) en het implementatiemodel worden met u doorgenomen. De verschillende elementen van het framework worden uitgelegd aan de hand van tal van praktische voorbeelden. De training geeft u inzicht in de principes (ondersteund door tal van praktijkvoorbeelden en cases) en de processen van IT en leert u hoe u COBIT effectief toepast in uw organisatie. Op de derde dag van de training legt u het ISACA examen voor het COBIT 5 Foundation certificaat af.

COBIT 5 Foundation examen(garantie)

Om het internationaal erkende COBIT 5 Foundation certificaat te verkrijgen dient u te slagen voor het Engelstalige COBIT 5 Foundation examen van ISACA, dat afgenomen wordt door onze APMG geaccrediteerde trainer. Het examen bestaat uit 50 multiple-choice vragen. Mocht u onverhoopt de eerste keer niet slagen, dan mag u geheel kosteloos het examen opnieuw afleggen.

COBIT 5 vooropleiding

U heeft geen specifieke vooropleiding nodig om deel te kunnen nemen aan de COBIT 5 Foundation training en te slagen voor het examen, alhoewel werkervaring in governance, process improvement of IT services wel aanbevolen wordt.

COBIT 5 Foundation lesmateriaal

2 weken voor aanvang van de training ontvangt u een uitgebreide Engelstalige cursusmap met de presentaties, praktijkopdrachten, cases, voorbeeldexamens en een verklarende woordenlijst.

COBIT 5 training – voor wie?

COBIT is geschikt voor organisaties van elke omvang, commercieel, non-profit of in de publieke sector. Qua functionarissen denken wij met name aan business managers, IT auditors, IT managers, managers informatiebeveiliging, risk managers, compliance managers, managers in IT service organisaties, IT governance professionals, IT kwaliteitsprofessionals, IT developers, procesmanagers en controllers.

Bent u betrokken bij IT governance, IT risicobeheer, IT audit of IT informatiebeveiliging?

Dan mag u deze COBIT training beslist niet missen!

COBIT® is a registered trademark of information Systems Audit and Control Association® (ISACA®).
The training will be given by an accredited trainer working with Quint Wellington Redwood Group, an Accredited Training Organisation of The APM Group.

Beoordeling door cursisten

De COBIT 5 Foundation training wordt door cursisten beoordeeld met een 8. Enkele reacties van cursisten:

'Goede training.'

'Kundige, plezierige en geduldige trainer.'

'Goede kennis trainer.'

COBIT is de internationale standaard voor het inrichten van IT governance

COBIT biedt een uitgebreid en uitgebalanceerd framework voor de governance en het management van enterprise IT. COBIT heeft aansluiting gezocht bij een aantal andere bekende raamwerken en standaarden zoals TOGAF, ITIL, PMBOK, PRINCE2, COSO, ERM, ISO 17799, Six Sigma en CMMI.

COBIT 5 is een uitbreiding op COBIT 4.1

COBIT biedt een structuur voor het inrichten van IT governance en de daarmee samenhangende IT organisatie en IT architectuur. COBIT maakt een aansluiting tussen de bedrijfsvoering (Business Requirements) en hoe ICT kan worden ingezet om de bedrijfsdoelstellingen te bereiken (Business IT Alignment). De COBIT richtlijnen vormen een praktisch handvat om binnen uw organisatie effectief IT governance vraagstukken op te lossen. COBIT 5 is de meest recente versie van COBIT en is een uitbreiding op COBIT 4.1.

Wie heeft COBIT ontwikkeld?

COBIT is ontwikkeld door ISACA in samenwerking met het IT Governance Institute (ITGI), een door ISACA opgericht onderzoeksinstituut.

ISACA – Information Systems Audit and Control Association

ISACA is een internationale beroepsvereniging in de vakgebieden IT governance, IT Auditing, informatiebeveiliging en risicomanagement van automatisering. ISACA is wereldwijd actief en heeft meer dan 100.000 leden in 180 landen. ISACA kent tal van certificeringen, t.w.:

 • CISA – de wereldwijde standaardcertificering voor IT auditors;
 • CISM – de tegenhanger van de CISSP certificering, gericht op informatiebeveiliging;
 • CGEIT – die zich meer op IT governance richt;
 • CRISC – die zich richt op IT (risk) management; en
 • CSX – de allernieuwste certificering die zich richt op cyber security.

ISACA heeft APMG aangesteld als accreditatiepartner voor COBIT. ISACA werkt ten behoeve van het COBIT 5 Foundation examen samen met APMG als exameninstituut.

APMG – Association for Project Management Group

APMG – International is gespecialiseerd in de internationale accreditatie en certificering van organisaties, mensen en processen binnen een scala van industrieën en managementdisciplines. APMG – International is o.m. bekend van ITIL, PRINCE2, MSP, MoR, Sourcing Governance, COBIT en tal van andere certificeringen.

Programma

COBIT 5 is ISACA’s raamwerk voor het besturen en beheren van IT en de relatie tussen de business en IT. In deze 3-daagse training leert u de 5 principes en 7 enablers van COBIT 5 kennen, het COBIT 5 raamwerk, het Process Reference Model, het belang en de voordelen van COBIT, hoe COBIT in te voeren in uw organisatie, etc.

I COBIT 5 - introductie

 • De componenten van het nieuwe COBIT 5 raamwerk en het nieuwe procesmodel
 • De COBIT 5 ‘Processes Reference Guide’ en de nieuwe processen

II Het COBIT 5 raamwerk in detail

III Het Process Reference Model in detail

 • Gedetailleerde beschrijving van alle ‘process practices’

IV Het belang en de voordelen van COBIT 5

V Conclusies en aanbevelingen

VI Het COBIT 5 examen


Brochure aanvragen

Docent(en)

De 3-daagse training COBIT 5 Foundation wordt gegeven door een uiterst ervaren, door APMG geaccrediteerde trainer, die in het bezit is van het COBIT 5 opleidingscertificaat van ISACA.

Startdata

De COBIT 5 Foundation training vindt centraal in het land plaats. De lestijden zijn van ’s ochtends 09.00 uur tot ’s middags 17.00 uur. De training vindt plaats op:

COBIT 5 Foundation – training I

 • 9 t/m 11 december 2019

Inschrijven

De kosten van de COBIT 5 Foundation training bedragen € 2.180,- excl. BTW per persoon, incl. koffie, thee, lunches, een uitgebreide cursusmap, het COBIT 5 examen (t.w.v. € 200,-) en de examengarantie.

In-company

COBIT 5 Foundation training in-house en op maat

Al vanaf 5 deelnemers kunnen wij de COBIT 5 Foundation training in-company (en op maat) verzorgen. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

In-company bieden wij tevens de opleidingen COBIT Implementation en COBIT Assessor aan!

PartnersUw logo of banner hier? Word dan partner! Als partner heeft u de mogelijkheid om u en uw organisatie permanent onder de aandacht te brengen van uw doelgroep, o.m. via onze website, marketingbrochures en nieuwsbrieven. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden!