Menu
NL
 

Competentie Management: sturen op basis van competenties

Competentie Management: systematisch ontwikkelen en gericht inzetten van de competenties van medewerkers om de doelstellingen van uw organisatie te realiseren

Competentie Management – studiemogelijkheden

Optie 1: 8-delige schriftelijke opleiding (incl. digital learning)
Optie 2: In-company opleiding

Zie ook: Strategische Personeelsplanning; Talent Management & Talent Ontwikkeling in de (HR) praktijk; Kennismanagement; Vaardigheden en gedrag voor de IT-professional

Competentie management – sturen op basis van competenties

Competentie management is het systematisch ontwikkelen en gericht inzetten van de competenties van medewerkers om doelstellingen van de organisatie te realiseren. Competenties zijn specifieke eigenschappen, vaardigheden en kennis.

Het succes van uw onderneming staat of valt met de competenties van de medewerkers. Dit verklaart de belangstellingen die in de loop van de jaren is ontstaan voor competentie management. Competentie management verschaft uw organisatie de handvatten om veranderingen te kunnen sturen en beheersen. Aan medewerkers geeft competentie management een oriëntatie op de eigen ontwikkelingsmogelijkheden.

Uit onderzoek blijkt dat de best presterende ondernemingen competentie management inzetten om het prestatieniveau van hun organisatie te verhogen. Een goed geïmplementeerd competentie management verdient zich dubbel en dwars terug.

 

Competentie management – grote gevolgen voor uw HR beleid

De mate waarin uw organisatie in staat zal zijn om succesvol te opereren, wordt in hoge mate bepaald door de kwaliteit van uw medewerkers. Zij moeten voldoende competent zijn om een bijdrage te kunnen leveren aan de strategie en de daarop afgestemde doelstellingen van uw organisatie.

Competentie management speelt een belangrijke rol in het personeelsbeleid van organisaties. Het legt de basis voor een integraal personeelsproces van selectie, beoordeling, beloning, inzet en door- en uitstroom. Het competentiedenken heeft grote gevolgen voor het human resources beleid in uw organisatie. U moet namelijk alle belangrijke processen herdefiniëren. Competentie- en resultaatcriteria moeten worden ontwikkeld en er moet een beoordelings- en beloningsbeleid worden ingevoerd dat hieraan sturing geeft.

 

Competentie Management – doel van de cursus

In deze unieke schriftelijke opleiding behandelen deskundigen het concept van competentiedenken. De lessen vormen tezamen een bruikbaar plan van aanpak om vanuit een strategisch HRM-perspectief operationeel met competenties aan de slag te kunnen. Deze aanpak heeft inmiddels in vele praktijksituaties zijn waarde bewezen.

Competentie Management – voor wie?

De opleiding Competentie Management is geschreven voor HR-managers, personeelsfunctionarissen, opleidingsmanagers, hoofd management development (MD) en het lijnmanagement.

Competentie Management niveau van de cursus

De opleiding Competentie Management is geschreven op HBO/Bachelor werk- en denkniveau. 

Competentie Management – beoordeling van de opleiding

De opleiding ' Competentie Management' wordt door cursisten als goed beoordeeld. Enkele reacties van cursisten:

'De cursus is volledig en gemakkelijk leesbaar, het lesmateriaal ziet er goed verzorgd uit.'

'Een goede cursus om het begrip competenties en de (on)mogelijkheden ervan te begrijpen.'

Programma

Competentie Management – Lesprogramma

LES I
Competenties en competentiemodellen – introductie

 • Een korte geschiedenis
 • Het begrip competentie
 • Eisen aan competentiemodellen
 • Soorten competentiemodellen
 • Toepassingsgebieden van competenties
 • Recente ontwikkelingen: metamodellen

LES II
Proces en strategie: het toepassen van competentiemanagement in de praktijk

 • Waarom competentie management?
 • Wat is de meerwaarde boven andere typen?
 • Competentie management gestalte geven

LES III
Competentieprofilering

 • Basiskeuzes competentieprofilering
 • Strategie en doelen weerspiegeld in competentieprofielen
 • Van succes in het verleden naar verwachtingen voor de toekomst
 • Taak- en werkprofilering
 • Tips en trucs
 • Meten van competenties

LES IV
Competentie-ontwikkeling en loopbaan

 • Werving en competenties
 • Selectie als onderdeel van competentiemanagement
 • De vier stappen: analyse, meten, beslissen en evalueren

LES V
Beoordelen en belonen

 • Processen bij het beoordelen
 • Meten is weten
 • Wijze van vastlegging van de beoordeling
 • Nieuwe structuren
 • Nieuwe invalshoeken bij het beoordelen van de resultaten
 • Beoordelen en belonen
 • Toegevoegde waarde van functiebeschrijvingen

LES VI
Competenties bij training en ontwikkeling

 • Opleidingsinspanningen
 • Competentie management bij opleiding en training en strategische besluitvorming
 • Ontwikkelbare en niet-ontwikkelbare competenties
 • Implementatie van een opleidingsprogramma

LES VII
Loopbaanontwikkeling en competenties

 • Loopbaanontwikkeling: organisatieperspectief
 • Loopbaanontwikkeling: persoonlijk perspectief
 • Management development (MD)

LES VIII
Integratie

 • Competenties in het HR proces
 • Nieuwe ontwikkelingen
 • Praktische toepassingen
 • Do's en don'ts

Brochure aanvragen

Certificaat

Iedere deelnemer ontvangt na afloop van de cursus een Certificaat van Deelname (instituutsdiploma).

Docent(en)

Auteurs/docenten van de schriftelijke cursus Competentie Management zijn

Drs. E. van Rooijen
Erwin van Rooijen is senior consultant bij Beteor. Beteor bestaat al meer dan 20 jaar en staat voor duurzame organisatieontwikkeling, solide bedrijfsvoeringsoplossingen en beantwoording van complexe besturingsvraagstukken. U kunt met al uw HRM vraagstukken bij hen terecht. Daarvoor was Erwin regional director bij CEB (voorheen SHL).

Drs. J. Taggenbrock
Joost Taggenbrock is managing HR consultant bij CEB (voorheen SHL). CEB is wereldwijd marktleider in talent assessment oplossingen. CEB biedt het grootste assortiment werkgerelateerde assessment instrumenten ter wereld in meer dan 30 talen, te gebruiken voor selectie, ontwikkeling en loopbaanvraagstukken. Hieronder valt o.m. de Occupational Personality Questionnaire (OPG), ’s werelds meest gebruikte persoonlijkheidstest.

Dr. W. Altink
Wieby Altink is senior HR consultant bij CEB (voorheen SHL).Uw gastauteurs zijn

Drs. E. van Baarle MCM
Erwin van Baarle is directeur van Van Baarle advies en associate assessment consultant, coach en trainer bij de Galan Groep. Daarnaast is hij docent bij Sioo. Erwin wordt al 25 jaar door organisaties uit de overheid en het bedrijfsleven ingeschakeld bij vraagstukken die met het beter inzetten van menselijke kwaliteiten te maken hebben.

Drs. B. Kroon
Brigtte Kroon is universitair docent personeelswetenschappen aan de Tilburg University. Daarvoor was zij consultant bij CEB (voorheen SHL). Haar ervaringsgebieden liggen op het valk van (strategisch) HRM, en personeelsassessment technieken.

Drs. Ing. E. Steltenpöhl MMO
Ernst Steltenpöhl is director bij Professional Development Consult.
Voordelen van de schriftelijke cursus Competentie Management

De leerstof van de schriftelijke cursus Competentie Management is gebaseerd op de lesstof van een 4-daagse masterclass. Bestudering van een les kost u plm. 4 uur. De schriftelijke cursus Competentie Management kost u geen reistijd, geen reiskosten, geen verblijfskosten en belangrijker nog, u bent niet dagen achtereen van kantoor weg. Daarnaast bepaalt u zelf waar, wanneer en in welk tempo u studeert. U betaalt slechts 9% BTW i.p.v. 21%. Volgens schattingen kost een schriftelijke cursus u en uw organisatie 40 tot 60% minder dan een mondelinge cursus.

Competentie Management cursus naslagwerk
De Competentie Management cursusmap vormt na afsluiting van de leergang een waardevol en praktisch naslagwerk voor u en uw collega’s.

Startdata

De cursus 'Competentie Management: sturen op basis van competenties' gaat op 21 februari 2019 en 21 maart 2019 weer van start. Op de datum van uw keuze kunt u de eerste les van de schriftelijke cursus 'Competentie Management: sturen op basis van competenties' tegemoet zien. Vervolgens sturen wij u elke week een les toe. Aangezien het een schriftelijke cursus betreft, is het ook mogelijk op een ander moment te starten. U kunt uw gewenste datum aangeven op het inschrijfformulier. Voor de bestudering van een lesdeel moet u rekenen op een studieduur van plm. 4 uur. Aan het eind van de cursusperiode ontvangt elke cursist een Certificaat van Deelname.

Inschrijven

In-company

Competentie Management  in-house (en op maat)

Al vanaf 5 deelnemers kunnen wij de opleiding 'Competentie Management' in-company (en op maat) verzorgen. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Partners

Uw logo of banner hier? Word dan partner! Als partner heeft u de mogelijkheid om uw organisatie permanent onder de aandacht te brengen van uw doelgroep, o.m. via onze website, brochures, nieuwsbrieven en marketing. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden!

Competentie Management: sturen op basis van competenties

Inschrijven! Brochure IN-COMPANY NIEUWSBRIEF